Εκδρομή

από20

Αγία Θεοδώρα - Σπήλαιο Κάψια Μονοήμερη

Ημερομηνία Αναχώρησης

18 Οκτ - 28 Οκτ

Διάρκεια

1 Ημέρα

Αναχωρήσεις:

 • 18, 28 Οκτωβρίου 2020

   

   

  ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ – ΣΠΗΛΑΙΟ ΚΑΨΙΑ – ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ – ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ – ΔΑΣΟΣ ΒΕΛΑΝΙΔΙΩΝ – ΠΑΜΙΣΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ – ΛΟΥΤΡΑΚΙ

ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ – ΣΠΗΛΑΙΟ ΚΑΨΙΑ – ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Το εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας βρίσκεται κοντά στην Βάστα Μεγαλόπολης. Είναι κτίσμα πιθανόν του 12ου αιώνα. Η παράδοση αναφέρει πως το θαύμα της Φύσης έχει σχέση με το μαρτύριο της Αγίας. Ποιο όμως είναι το θαύμα της φύσης: Ένα μικρό εκκλησάκι που το αγκαλιάζουν δεκαεπτά (17) δέντρα. Τα κλαδιά τους ξεφυτρώνουν από τη σκεπή ενώ οι ρίζες τους, που δε φαίνονται, περνούν μέσα από τους τοίχους του για να καταλήξουν στο έδαφος. Είναι βέβαιο πως αν ανθρώπινος παράγοντας παρέμβει για να κόψει τα δέντρα ή να βελτιώσει κάτι στο εκκλησάκι, το κτίσμα θα καταστραφεί. Το άφθονο νερό που τρέχει στο ποταμάκι κάτω από την εκκλησία ποτίζει τα δέντρα. Και τα δυο μαζί, ποτάμι και δέντρα, είναι η ευχή της Αγίας Θεοδώρας που όπως λέγεται παρακάλεσε στην προσευχή της λίγο πριν μαρτυρήσει “τα μαλλιά μου να γίνουν δέντρα και το αίμα μου ποτάμι για να τα ποτίζει”.

Πίσω από τα βουνά της Αρκαδίας, μέσα στις εύφορες κοιλάδες της Μαντίνειας, σχεδόν στη μέση του πουθενά, ξεπροβάλλει ένα αλλόκοτο μα εντελώς γοητευτικό οικοδόμημα. Βασισμένος στους στατικούς κανόνες της αρχαιότητας, ο ναός της Αγίας Φωτεινής είναι ένα ιδιοσυγκρασιακό έργο ζωής του αρχιτέκτονα Κώστα Παπαθεοδώρου, που προσομοιάζει περισσότερο σε έργο τέχνης παρά σε συμβατικό δομικό έργο. Πέτρες, μάρμαρα, κολόνες και άλλα περισσεύματα από οικοδομές των γύρω χωριών (και όχι από την αρχαιότητα, όπως αντανακλαστικά μπορεί να σκεφτεί κάποιος) μοιάζουν να κύλησαν το ένα πάνω στο άλλο για να συνθέσουν ένα σύνολο που αψηφά κάθε είδους αρχιτεκτονικό ρυθμό, ύφος, γραμμή και ίσως τη λογική την ίδια.

Το πρώτο σπήλαιο που εξερευνήθηκε επί ελληνικού εδάφους, αλλά ένα από τα τελευταία που παραδόθηκαν στο κοινό, το Σπήλαιο Κάψιας, με εξίμισι χιλιάδες εξερευνημένα τετραγωνικά μέτρα, θεωρείται ένα από τα εντυπωσιακότερα της Ευρώπης, και όχι άδικα. Δεν είναι μόνο οι αμέτρητοι σχηματισμοί από σταλακτίτες και σταλαγμίτες που προξενούν δέος στον επισκέπτη, είναι και αυτή η πανταχού παρούσα ωχροκόκκινη γραμμή, σαν μεταφυσικός ορίζοντας, που έχει χαράξει στα τοιχώματα και στις στήλες του σπηλαίου τη μακάβρια ιστορία του: σημάδια μιας παλιάς πλημμύρας, που είχε καταπιεί το σπήλαιο στα πρωτοχριστιανικά χρόνια, το νερό που είχε εγκλωβιστεί στις στοές και στα ανοίγματά του είναι υπεύθυνο για το πλήθος ορατών θραυσμάτων από ανθρώπινα οστά πιστών που είχαν κατασκευάσει εδώ το κρυφό τους λατρευτήριο, όπου βρήκαν φρικτό τέλος.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Συγκέντρωση και αναχώρηση στις 07:30 το πρωί στα γραφείο μας. Στάση στον Ισθμό της Κορίνθου.
Θα επισκεφτούμε το σπήλαιο Κάψια ένα θαύμα στα έγκατα της γης. Οι ειδικοί το έχουν κατατάξει στον εκλεκτό κατάλογο των δέκα πιο αξιόλογων σπηλαίων της ελληνικής επικράτειας. Το σπήλαιο αποδεικνύεται βιβλίο καταγραφής γεωλογικών συμβάντων. Πάνω του έχει αφήσει πιστοποιημένα ίχνη μιας μεγάλης πλημμύρας. Ταυτόχρονα έρχονται στο φως μέσα από τα βάθη της γης λυχνάρια, εργαλεία, θραύσματα οστών που διηγούνται την ιστορία της επιβίωσης.
Ένας από τους χώρους του σπηλαίου της Κάψιας έχει το όνομα «η αίθουσα των θαυμασίων». Χρώματα εκρηκτικά, κόκκινα, κίτρινα και γαλάζια δημιουργούν ένα έργο τέχνης απαράμιλλης ομορφιάς φτιαγμένο από την ίδια τη φύση. Σταλακτίτες και σταλαγμίτες, νερά που ακινητούν στην ησυχία της γης, χρώματα και σχέδια και η ζωντανή ψυχή του πλανήτη δημιουργούν μια πραγματικότητα που δεν τη χωράει ο νους του ανθρώπου.
Συνεχίζουμε για την Μαντίνεια και επίσκεψη στην εκκλησία της Αγίας Φωτεινής (ιδιόμορφης αρχιτεκτονικής), στον Αρχαιολογικό χώρο και το πηγάδι του Ιακώβου, όπου σύμφωνα με την παράδοση συναντήθηκε η Αγία Φωτεινή με το Χριστό.
Στη συνέχεια αναχωρούμε για το εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας.
Σε μια μαγευτική διαδρομή και σε μια ρεματιά με πυκνό δάσος από θεόρατες βαλανιδιές θα αντικρίσουμε το μυστήριο που περιβάλει την σκεπή της εκκλησίας και θα δούμε τον παραδοσιακό νερόμυλο στις όχθες του Πάμισου ποταμού. Ελεύθερος χρόνος για γεύμα σε τοπική ταβέρνα της περιοχής. Το απόγευμα παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής με στάση στο Λουτράκι για καφέ. Άφιξη στην Αθήνα και τέλος εκδρομής.

ΤΙΜΕΣ

Κόστος κατ’ άτομο:

 

18, 28 Οκτωβρίου 2020

Ενήλικες

Παιδιά

20 €

15

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

 • Μεταφορά με πολυτελές κλιματιζόμενο πούλμαν.
 • Αρχηγός – ξεναγός του γραφείου μας.
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.
 • Φ.Π.Α.

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

 • Ότι ρητώς δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα ως περιλαμβανόμενο ή αναφέρεται ως προαιρετικό ή προτεινόμενο.

Πληροφορίες και Κρατήσεις:

Εξυπηρέτηση πελατών

210 89 86 157    και    210 89 86 158

Συμπληρώστε την
ΦΟΡΜΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Προτιμώμενη ώρα επικοινωνίας*Σας Προτείνουμε Επίσης